Vuur maken zonder aansteker of lucifer klinkt misschien als iets ...
Kennis en vaardigheden vormen de kern van echte voorbereiding. Je kunt nog zoveel spullen en voorraden in huis hebben, maar als je niet weet wat je ermee moet doen, sta je alsnog met lege handen. In noodsituaties is het vaak niet je uitrusting die je redt, maar je inzicht, ervaring en vermogen om te improviseren. Deze categorie helpt je om die basis te leggen op een praktische manier, zonder poespas.
Spullen kun je kwijtraken, vergeten of kapotmaken. Vaardigheden zitten in je hoofd en handen, en die neem je altijd met je mee. Stel: je hebt een waterfilter, maar weet niet hoe je hem gebruikt. Of je hebt blikken eten, maar geen idee hoe je zonder gas iets warms maakt. Juist dan maakt een beetje voorkennis het verschil.
Daarbij geeft kennis rust. Als je weet wat je moet doen, raak je minder snel in paniek. Je kunt inschattingen maken, risico’s beperken en sneller beslissingen nemen. Of je nu midden in een stroomstoring zit (zie ook Stroom en licht), onverwacht buiten moet overnachten (relevant voor Bug-out en mobiliteit), of het huishouden draaiende wilt houden zonder hulp (zoals in Zelfvoorzienend leven), simpele skills kunnen letterlijk je veiligheid vergroten.
We geven je handige tips, uitleg en achtergrond over vaardigheden die iedereen zou moeten beheersen, of je nu in een flat woont of op het platteland:
Deze skills sluiten ook goed aan op andere onderdelen van je voorbereiding, zoals voedsel en water en gezondheid en veiligheid, waar je leert hoe je theorie in praktijk omzet.
Dit is geen plek voor overlevingscursussen of eindeloze theorie. Hier vind je gewoon wat werkt. Kleine dingen die je nu al kunt oefenen of toepassen. En die je als het er ooit echt op aankomt een enorme voorsprong geven.
In de artikelen hieronder duiken we dieper in de skills die je zelfredzaamheid vergroten. Niet om alles zelf te doen, maar om niet compleet afhankelijk te zijn van systemen of anderen.